до новин

Президент України Петро Порошенко підписав закони: №8487, №8488

Депутати Верховної Ради України ухвалили в другому читанні та в цілому законопроєкт № 8487, який запроваджує новий принцип розрахунку ставки акцизного податку на ввезення автомобілів з-за кордону.

НОВА ФОРМУЛА РОЗРАХУНКУ РОЗМИТНЕННЯ

  • Акциз: Базову ставку (50 євро для бензину і 75 - для дизеля) буде помножено на кількість повних років автомобіля (для автомобілів, вік яких перевищує 15 років, застосовуватиметься один загальний коефіцієнт - 15.) і об'єм двигуна в літрах. Таким чином, чим старіший і потужніший автомобіль, тим дорожче обійдеться його розмитнення.
  • ПДВ 20% на повну суму (вартість авто + митний збір + акцизний збір).
  • Мито в розмірі 10% вартості автомобіля, заявленої в наданих документах. (Також митна служба може засумніватися у вартості автомобіля і вимагати експертизу. Якщо експертиза покаже, що автомобіль коштує дорожче, ніж зазначено у вашій декларації - вам доведеться доплатити різницю до постановки автомобіля на український облік. Але ви завжди можете оскаржити таке рішення).

"Комітет загалом залишив ухвалену в першому читанні модель оподаткування і підтримав такі пропозиції щодо диференціації базової ставки для бензинових автомобілів з об'ємом циліндрів до 3 тис. куб. см і більше ніж 3 тис., а для дизельних автомобілів - з об'ємом циліндрів до 3,5 тис. і більше за цей об'єм. Для великих і дорогих автомобілів ми підняли базову ставку з 50 євро до 100 - для бензинових двигунів, для дизельних - з 75 євро до 150 євро", - сказала голова комітету Ніна Южаніна.

За її словами, другим пунктом є коефіцієнт віку, який теж просили скасувати, - скасовувати не можна, обмежилися останнім коефіцієнт віку 15 років. Навіть якщо автомобілю 20 років, останній коефіцієнт буде 15. Тобто до нескінченності формула збільшуватися не може.

Ставка податку для авто, яке обладнане виключно електродвигуном, встановлюється в розмірі 1 євро за 1 кВт/год ємності електричного акумулятора такого транспорту. Ставка податку для транспорту, що приводиться в рух лише електричним двигуном, одним або кількома, встановлюється в розмірі 100 євро за одну штуку.

У перехідних положеннях передбачили пільговий період - три місяці з моменту набрання чинності цим законом, коли можна буде розмитнити автомобіль, сплативши половину ставки акцизного податку. Такі правила стосуються тільки випадків, коли одна людина ввозить в Україну одну машину для власного використання.

"Ми запропонували компромісне рішення про звільнення від відповідальності за порушення податкових норм і митних правил щодо дотримання строків та умов митних режимів тимчасового ввезення транзиту для осіб, якими виконано умови тимчасового порядку митного оформлення легкових автомобілів, сплативши при цьому за третю особу штраф у розмірі 8500 грн до державного бюджету, щоб закрити цей режим транзиту та перейти в оформлення автомобіля в режим імпорту", - додала Ніна Южаніна.

Згідно із законопроектом, звільняється від оподаткування ввезення в Україну та продаж кузовів до автомобілів, якщо потім з них виготовляють легкові автомобілі (крім автобусів і маршруток).

Закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування, але не раніше, ніж почне діяти закон про штрафи за нерозмитнення авто.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №8488, який передбачає збільшення штрафів за нерозмитнені автомобілі. "За" проголосували 245 народних депутатів.

"Другою частиною цього закону передбачається справді підняття чинних штрафів до більш значущих сум і нівелювання норми, яка давала змогу порушувати весь час упродовж року митні правила та бути притягнутим лише один раз до відповідальності на суму 8500. Великі штрафи покликані для того, щоб уникнути таких порушень, які зараз спостерігаються в країні", - сказала Южаніна.

Штраф 34 тисяч гривень передбачено за передачу машини, яку ввезли в Україну в режимі транзиту. Санкцій не буде, якщо в транспорті перебуває людина, яка ввезла машину на територію держави.

Якщо машину доставили в органи доходів і зборів із запізненням до доби - передбачається попередження або штраф 170 грн (на це дається 5 діб у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці або ж 10 діб). У разі повторного порушення протягом року або затримки до 10 діб - штраф 3400 гривень. Затримка на строк до 20 діб або втрата документів на авто чи запізнення в їх наданні до 10 діб - 8500 гривень.

У разі запізнення з доставкою до органів доходів і зборів транспорту комерційного призначення на строк понад 20 діб, втрата авто або видача його без офіційного дозволу - спричинить штраф 1700 гривень.

Штаф у розмірі 85 тисяч гривень спричинить затримка доставки в органи доходи і збори особистого або комерційного транспорту на термін від 20 до 30 діб. Якщо термін затримки більший за місяць, транспорт був загублений або розкомплектований - передбачається штраф 170 тисяч гривень або конфіскація транспорту.

Ще один блок Перекладено за допомогою www.DeepL.com/Translator (безкоштовна версія)

Інші новини